The designer remodeling her family’s West Austin 1980’s home utilized sun, wind, water, vegetation and topography to transform a space that had little natural light, high energy bills, chopped up rooms, minimal storage and lack of outdoor living spaces.

The sloped lot and orientation of the original house prevented and easy answer to the owners' goals. The challenge inspired a u-shaped design for the new home, bringing in natural light from the north, south and west, expanding the living area and creating a courtyard. A single-level was chosen over a two-story design to incorporate passive design principles that reduce heat gain. Faceted ceilings and a strategically placed wall reflect and diffuse light.

The steep lot, once a detriment, became a strategic avenue to capture the prevailing breezes. The backyard rising from the courtyard is now landscaped with rain gardens that improve site drainage. Metal roofs with gutters are in place for a rainwater catchment system. Planning for the future, the owners configured the guest suite and bathroom to accommodate limited mobility residents, and ensured all doorways were ADA compliant. The original house was carefully dismantled and all salvageable materials were recycled, reused or donated.

Located at 1900 Holly Hill Drive | 78746

Meeta Morrison Designs, LLC
Meeta Morrison

Lawrence Huisman General Contractor
Lawrence Huisman
512.858.7381, 512.423.7986

Eastside Lumber & Decking, LLC
Cliff Howell

Countryside Nursery and Landscape
Matt Davidson and Zel Heaney

Austin Energy Program Participant
5-Star Austin Energy Green Building rating

Share Your Experience